Napi recept

2024.10.13. 14:26

Krumplileves: egy különleges finomság a borongós hétvégére

A krumplileves a magyar konyha egyszerű és ízletes fogás, amit pillanatok alatt elkészíthetünk. Ha különlegessé szeretnéd tenni, kínáld buggyantott tojással.

Nool.hu

Buggyantott tojást többféleképpen készíthetsz. A leggyakrabban alkalmazott az „örvényes” módszer – mi is így tettük a krumplilevesbe a tojást. Ebben az esetben a forró vízbe villával vagy kanállal kavarsz egy kisebb örvényt, és ennek a közepébe engeded a tojást, amit előtte egy tálkába törtél.

krumplileves
A közkedvelt krumplileves elkészítésének sok módja van
Forrás: mindmegette.hu

A másik, szintén elterjedt módszer a „folpakos” technika: egy poharat kikensz olajjal, kibéleled fóliával úgy, hogy túllógjon a pohár peremén. Ebbe ütöd a tojást, becsomagolod, és a csomagot gyöngyöző vízbe teszed 3-5 perce. Természetesen készülhet mikróba is: egy bögrét félig töltesz vízzel, beleütöd a tojást, lefeded és 1 percre a mikróba teszed.

A tejfölös krumplileves buggyantott tojással hozzávalói: 60 dkg burgonya, 4 tojás, 5 dkg füstölt szalonna, 2 vöröshagyma, 1 cikk zeller, 1 karalábé, 1 nagy sárgarépa, 1 közepes petrezselyemgyökér, 2 dl tejföl, 1 csapott evőkanál liszt, 1 teáskanál őrölt pirospaprika, ecet, só, bors.

Elkészítés: apró kockákra vágjuk a szalonnát, kipirítjuk egy fazékban. Kiszedjük a pörcöket, erre most nem lesz szükség. A hagymát felkockázzuk, megdinszteljük a szalonnazsíron. Rádobjuk az összes többi picire aprított zöldséget (a burgonya kivételével), és kicsit pároljuk együtt. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük az őrölt pirospaprikát. Felöntjük egy liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a meghámozott, felkockázott krumplit, és együtt készre főzzük.
Közben a lisztet pici hideg vízben csomómentesre keverjük, hozzávegyítjük a tejfölt, és behabarjuk vele a kész levest.
Egy másik fazékban sós vizet forralunk egy kávéskanál ecettel. Ha felforrt, kis örvényt kavarunk benne, és belecsúsztatunk egy nyers tojást. Éppen csak gyöngyöző vízben pont két percig főzzük, utána már tesszük is át a kitálalt levesre. Jó étvágyat!

Ha ez a recept nem nyerte el a tetszésed, akkor itt egy másik:

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában