Jegyzet

2 órája

Legyünk egészségesek!

Azt hiszem, a legnagyobb üzenet, amelyet az október 16-i élelmezési világnap magában hordoz, az a fenntarthatóságra való odafigyelés annak érdekében, hogy elkerüljük az élelmiszer-pazarlást. A spórolás és az egészséges életmódra való átállás mind-mind olyan tényező, amellyel ha egy kicsit is, de segíthetünk ezen cél eléréséért.

Sipos Nina Vivien

Általában minden hónap elején tartok egy nagy bevásárlást, amikor is beraktározok azokból az egészséges, illetve kevésbé egészséges élelmiszerekből, amiket később mindenképpen fel fogok használni egy-egy étel elkészítéséhez. Rendszerint többet veszek egy adott alapanyagból, arra gondolva, hogy legalább nem kell a következő hónapban kiadni pénzt ezért, mert már megvan.

Az egészséges étkezés rendkívül fontos
Az egészséges étkezés rendkívül fontos
Forrás: Shutterstock

Ezen taktika alapján nőttem fel, és mellesleg nem csupán rám, hanem a legtöbb magyar háztartásra igaz, hogy az ősemberekre jellemző „gyűjtögető életmódot” folytatunk. Az október 16-i élelmezési világnap felhívta a figyelmemet arra, hogy egyáltalán nem költséghatékony felhalmoznunk feleslegesen bizonyos élelmiszereket, mert csak a pazarlás spiráljába kerget bennünket. Emiatt rettentő fontos a fenntarthatóság, a tudatos vásárlás, és ha már itt tartunk, akkor az egészséges táplálkozás megszervezése is!

Az egészséges életmód menő!

Ez a jeles nap felnyitotta a szememet és rájöttem, hogy ideje komolyan megváltoztatni az életmódomat annak érdekében, hogy egyrészt elkerüljem az élelmiszer-pazarlást, másfelől pedig megerősítsem a szervezetemet. Azt szokták mondani, hogy minden a fejben dől el, tehát valójában elhatározás kérdése az egész életvitelváltás is. Erre alapozva úgy döntöttem, hogy felajánlom az összes olyan összegyűjtött terméket és ételt egy segítő szervezetnek, amelyre valójában nincs szükségem. Így legalább nem pocsékoltam el a korábban megvásárolt alapanyagokat, mert tudom, hogy jó helyre kerültek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában