2019.08.05. 13:24
Hagyományokat mutatnak be a Hungarikum Fesztiválon
Minőségi magyar élelmiszerekkel, hagyományos kézműves termékekkel, a kultúra értékeivel ismerkedhetnek meg a látogatók.
Szeged, 2010. augusztus 13. Sallay Tiborn (j) felvarrja a szalagot a frje (b) ltal ksztett 188-as mret szegedi papucsra a szegedi Szchenyi tren rendezett Hungarikum Fesztivlon. A rekordmret lbbelit a cipszmester hrom trsval hatvan ra alatt ksztette el. MTI Fot: Kelemen Zoltn Gergely
Forrás: MTI
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Elekes Zoltán fesztiváligazgató elmondta:
2008-ban azzal a szándékkal hívták életre a rendezvényt, hogy bemutassák milyen történelmi hagyományai, értékei vannak a magyarságnak, melyekre mindannyian büszkék lehetünk.
A szegedi Széchenyi téren négy napon át mintegy hetven kiállító kínálja termékeit. A vendégek kóstolhatnak borokat, pálinkákat, minőségi hentesárukat, tartósítószermentes lekvárokat és szörpöket.
Szombaton délelőtt az érdeklődők megtudhatják, hogyan készül a hungarikumok közé tartozó karcagi birkapörkölt, amelyből majd kóstolhatnak is.
Látványos programnak ígérkezik az óriáskürtőskalács-sütés. Az Erdélyből érkező Kovács kalács csapata összeilleszthető sütőfán készíti el a több méteres édességet, amely hosszának csak a tér fősétányának szélessége szab határt.
A szervezők gondoskodtak arról, hogy az ehető is iható hungarikumok mellett a vendégek találkozhassanak a népi kézművesség és iparművészet remekeivel, lesz a téren ékszerkészítő, bőrműves, fafaragó, fazekas, gyöngyfűző, selyemfestő, gyékényfonó, citerakészítő, bőrös és késes is.
A vasárnapig tartó rendezvényen tartanak magyar kutyafajta és solymászbemutatót, valamint néptáncelőadások, népzenei és könnyűzenei koncertek szórakoztatják az egybegyűlteket – közölte a fesztiváligazgató.
Borítókép: Sallay Tiborné felvarrja a szalagot a férje által készített 188-as méretű szegedi papucsra a szegedi Széchenyi téren rendezett Hungarikum Fesztiválon. A rekordméretű lábbelit a cipészmester három társával hatvan óra alatt készítette el.