2018.08.24. 13:33
Öt-hat nappal korábban kezdték a kékoportó szüretelését is
A szőlősgazdák bizakodók mind a termés minőségét, mind pedig a mennyiségét illetően.
Fotó: Sóki Tamás
Villányban a meleg időjárás miatt a szokásosnál öt-hat nappal korábban kezdték meg a borvidék sajátosságaként ismert portugieser vörösborfajtáját adó kékoportó szüretelését – közölte a 2500 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára pénteken.
Nagy Gergely elmondta, hogy a borászok egy része már a napokban elkezdte szedni a kékoportót, a hétvégétől, hétfőtől kezdődik a borvidék egészén a fajta betakarítása.
A Villányban 377 hektáron termesztett kékszőlőfajta idei terméséről azt közölte: a minőség abszolút jónak ígérkezik, a szőlősgazdák bizakodók. A minták jellemzően 170-180 gramm/liter cukrot és 5-6 gramm/liter savat tartalmaznak. A termés mennyiségét „jó erős átlagosnak” nevezte és hektáronként mintegy 70-80 mázsára becsülte a hegyközségi titkár. A kékoportó villányi termésátlaga évek óta hektáronként 60-92 mázsa között változik.
Nagy Gergely az MTI érdeklődésére jelezte, hogy az elmúlt időszak csapadékos időjárása miatt – a korábbiakon túl – nem kellett további növényvédelmet alkalmazni, a későérésű fajtákat azonban fogják még kezelni.
Villány kedvelt testes, karakteres vörösborait adó bordeaux-i fajták közül általában szeptember közepén kezdik szüretelni a 293 hektáron termesztett Merlot-t, 330 hektárról a Cabernet Franc-t. Szeptember végén, október elején szedik a Sauvignont, amelyet 437 hektáron termelnek.
A hegyközségi titkár azt mondta: ha marad a meleg időjárás, akkor a bordeaux-i fajták szüretének időpontja is előrébb jöhet. Nagy Gergely szerint a továbbiakban száraz, enyhén meleg idő kedvezne leginkább a villányi gazdáknak.
Borítókép: villányi szüret 2017. szeptember 12-én
Forrás: MTI Fotó/Sóki Tamás