Csökkent a továbbjutási esélyünk

2024.06.26. 11:30

Erdélyi bíró dirigál a magyarok sorsáról döntő meccsen

Szerdán kialakul a nyolcaddöntő teljes műsora az Európa-bajnokságon, az E és az F jelű négyesben is jön a harmadik forduló, és ezzel befejeződnek a csoportküzdelmek. A csalódást keltő játékot bemutató angolok nem tették meg nekünk azt a szívességet, hogy legyőzzék a szlovéneket, így ma dől el, hogy Marco Rossi csapata továbbjut-e az egyenes kieséses szakaszba. A számunkra legfontosabb meccset, a török–cseh összecsapást egy erdélyi bíró vezeti.

MW

Kovács István vezeti a török-cseh meccset

Forrás: AFP

Fotó: Damien Meyer

Az angol válogatott, noha veretlenül és csoportelsőként zárt, még a saját szurkolói is kifakadtak rá. Az Opta adatelemző cég tegnap az angolok meccse előtt 84,59 százalékra tette a magyar válogatott továbbjutási esélyeit, ami most 60,18 százalék, vagyis 24 százalékkal csökkent – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról. Azonban még így sincs elveszve a remény, hogy a magyar válogatott továbbjusson a nyolcaddöntőbe.

England v Slovenia - EURO 2024
Harry Kane akcióban
Fotó: Emin Sansar / Forrás: AFP

Erdélyi bíró a török–cseh meccsen

Az angol–szlovén mérkőzés végén műanyag söröspoharakkal dobálták meg Gareth Southgate szövetségi kapitányt, de ez már nem változtatott a tényen, hogy a háromoroszlánosok nem tettek nekünk szívességet, hogy győzelmükkel a legjobb tizenhat közé repítsék Marco Rossi együttesét.

A figyelmünket immár az F és az E csoportra kell irányítanunk. Az F csoportban 21 órakor a portugálok már biztos csoportelsőként lépnek pályára a negyedik helyen álló egypontos grúzok ellen. A törökök és a csehek az egymás elleni meccsük előtt optimistán várhatják a zárófordulót, hiszen a törökök három ponttal állnak a második helyen, nekik a döntetlen is elegendő lenne.

A mérkőzést az erdélyi magyar Kovács István vezeti, és ez az a találkozó, amely eldönti, hogy Szoboszlai Dominikék továbbjutnak-e; feltéve, hogy a grúzok nem verik meg a portugálokat, mert az a magyar csapat búcsúját jelentené a tornától

– olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

A Törökország–Csehország-találkozón számunkra a török győzelem és a döntetlen is jó, mert a cseheknek csak 1 pontjuk van. Picit meglepő, de a cseh győzelem is jó lehetne nekünk, ha három góllal nyernének, mert akkor a törököknek marad a 3 pontjuk, de rosszabb lesz a gólkülönbségük, mint a miénk. Az E csoportban két kör után még bonyolultabb a helyzet.

A románok nem akarnak ikszre játszani

Az E csoportban jelenleg Románia, Belgium, Szlovákia, Ukrajna a sorrend, és mindegyik csapatnak 3 pontja van. Ami biztos: amelyik csapat győz, az bejut a legjobb 16 közé. Frankfurtban a döntetlen a román és a szlovák csapatnak is megfelelő eredmény lenne, de Valentin Mihaila, a románok 23-szoros válogatott, 24 éves középpályása azt mondja, nem erre fognak játszani.

Belgium v Romania - EURO 2024
 Valentin Mihaila a Belgium–Románia-mérkőzésen
Fotó: Mahmut Serdar / Forrás: AFP

Játékosként és csapatként egyszerűen nem lehet úgy kezdeni egy mérkőzést, hogy döntetlent akarsz játszani. Ha a 91. percben 0–0 az állás, és ezzel mindkét gárda továbbjut, akkor igen. De nem akarok számolgatni. Úgy kell belemennünk a meccsbe, hogy nyerni akarunk

– szögezte le a román játékos. Nehéz megtippelni, mi lesz majd a végeredmény a csoportban, hiszen a négy csapat hullámhegyeket és csúcspontokat is megélt eddig a tornán. A belgáknál Romelu Lukakun, az ukránoknál a spanyol gólkirály Artem Dovbik játékán rengeteg fog múlni. Szerencsére kevés esély van arra, hogy ebben a csoportban a harmadik helyezett Marco Rossi együttese mögé kerüljön a csoportharmadikok összevetésében; alapvetően két nagy különbségű győzelem kellene hozzá. 

Ugyanakkor ha a románok egy góllal legyőzik a szlovákokat, miközben a belgák legalább kettővel verik az ukránokat, akkor ez magyar továbbjutást eredményezne. Ekkor Ukrajnának rosszabb lenne, mínusz négy a gólkülönbsége, mint a mienk. Szlovákiát viszont megelőznék a rosszabb gólkülönbségükkel is, mert ekkor az egymás elleni eredmény döntene közöttük. Ám a probléma az, hogy miként említettük, a román–szlovák találkozón mindkét félnek kiváló eredmény lenne a döntetlen.

E csoport:

Szlovákia–Románia, Frankfurt, 18.00

Ukrajna–Belgium, Stuttgart, 18.00

Az állás: 1. Románia 3 (3–2), 2. Belgium 3 (2–1), 3. Szlovákia 3 (2–2), 4. Ukrajna 3 (2–4)

F csoport:

Georgia–Portugália, Gelsenkirchen, 21.00

Csehország–Törökország, Hamburg, 21.00

Az állás: 1. Portugália 6, 2. Törökország 3, 3. Csehország 1 (2–3), 4. Georgia 1 (2–4)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában