2018.12.03. 23:00
Télen is erősíthető az immunrendszer
Hasznos tippek a szervezet évszak miatt megnövekedett feladatainak segítéséhez.
Forrás: Shutterstock
Nem könnyű feladat megbirkózni a téllel. Az embernek nincs (mindig) kedve mozogni, hideg van, korábban sötétedik, könnyebb megbetegedni is – ilyenkor kell csak igazán odafigyelni a szervezetünkre – írja a csupasport.hu.
Télen megnövekszik a szervezetünk feladata, védekeznie kell a kórokozók és a hideg ellen. Ilyenkor az ember lelassul, zsírpárnákat növeszt, nem olyan energikus, mert a tél elviselése önmagában igénybe veszi. Nézzük, hogyan lehet az immunrendszert erősíteni a téli szezonban!
1. A legfontosabb vitaminok
A szokásos C-vitamin mellett legalább olyan fontos az immunvédelemben a D-vitamin is. A legjobb D-vitamin forrás a tojás, a halak, a máj, és annak, aki fogyaszt tejterméket, a zsírosabb tejtermékek. Az A-vitamin a nyálkahártyát védi a kórokozóktól, forrásai a tojás, a máj, a sárgarépa és a sütőtök.
2. A nélkülözhetetlen ásványi anyagok
A mikroelemek közül antioxidánsként, vagyis immunvédőként tud viselkedni a szelén és a cink, utóbbi a marhahúsban és a hüvelyesekben található nagyobb mennyiségben, a szelén természetes forrása pedig a paradicsom, brokkoli, hagyma, búzacsíra, a belsőségek, a tejtermékek és a tengeri állatok.
3. A csodatevő fűszernövények
A hagyma minden formájában csodaszer, legyen az vörös, lila- vagy fokhagyma. Csodálatos baktériumölő hatással rendelkezik a gyömbér is, mivel azonban vízhajtó hatású, fogyasztása inkább a reggeli órákban ajánlatos. Nagyon jó immunerősítő a ginzeng is, de a nálunk gyakrabban előforduló rozmaring és kakukkfű használata is javítja az ellenálló képességet.
4. Lehet több a keményítő
Mivel a szervezetnek nagyobb az energiaigénye, ilyen időszakban gyakrabban lehet hozzányúlni a magas keményítőtartalmú hüvelyesekhez (bab, borsó, lencse), amelyeknek egyébként a fehérjetartalmuk is magas.
5. A probiotikum ilyenkor (is) alap
A probiotikumok fontosságáról egyre többet beszélnek, ezek a baktériumok akadályozzák meg a káros mikroorganizmusok túlzott mértékű elszaporodását a vastagbélben, ezzel is segítve az immunrendszer egészséges működését. Aki nem hisz a joghurt és a kefír hatékonyságában, annak érdemes plusz probiotikum bevitelről gondoskodnia.
6. Víz, tea, gyógytea
A bőr és a nyálkahártya kiszáradása ellen többet kell innunk, mint amennyire szomjasnak érezzük magunkat. Főleg vizet, zöld teát és gyógyteát (hársfa, zsálya, csipke, hibiszkusz, bodza és gyömbér) ajánlatos fogyasztani a téli időszakban.
7. Kell a szabadban töltött idő
Annak ellenére, hogy hideg van, a hideg, szabad levegő eltöltött idő nagyon fontos, ellenállóbbá teszi a szervezetet. Viszont a nagyvárosiak ügyeljenek arra, hogy a szmogos időszakban, amennyire tehetik, ne a forgalmasabb területeken mozogjanak, sportoljanak, hanem menjenek ki a természetbe.
8. Végre itt a szaunaszezon!
Aki szereti a szaunát, az télen kiélheti magát. A nyári hőségben nem esik annyira jól a szaunázás, télen viszont tökéletes megoldás az ellazulásra és immunerősítésre. Arra azonban érdemes ügyelni, hogy izzadt testtel és hajjal ne menjünk a hidegre, kis fürdésre és szárítkozásra nem szabad sajnálni az időt.
Borítókép: Illusztráció
Forrás: Shutterstock/Rido