2018.12.14. 14:26
Itt a „csalós” ünnepi menü, amivel időt lehet spórolni
Sok családban hagyományos ételek kerülnek az asztalra az ünnepekkor, ennek ára azonban sokszor az, hogy a szakácsnak nem marad ideje, amit együtt tölthet a többiekkel. Ezek a receptek nekik nyújtanak egy kis segítséget.
A Mindmegette egy frappáns ötlettől vezérelve összeszedte azokat a recepteket, melyek a klasszikus karácsonyi ételekre leginkább hasonlítanak, ám feleannyi időbe telik elkészíteni őket. A főzésért felelős családtagnak így több ideje marad, hogy azokkal legyen együtt, akiket szeret – és akik őt is szeretik, nem csak a főztjét.
Az előételképp sok családban népszerű libamáj helyett például baconbe tekert csirkemájat javasolnak, mellyel 30 perc takarítható meg, az ízélményt viszont nem kell nélkülözni.
A klasszikus desszert, a diós bejlgi pedig könnyen helyettesíthető a jóval egyszerűbb, kelesztés nélküli diós tekerccsel.
A cikkben mindkettő „csaló” recept megtalálható, a fő attrakció azonban a töltött káposztát helyettesítő erdőtelki húsos káposzta, ami gyorsabb, egyszerűbb, és ugyanolyan finom, mint eredeti verziója. Ennek elkészítési útmutatója a következő:
Töltött káposzta helyett erdőtelki húsos káposzta
Időmegtakarítás: 30 perc
Hozzávalók:
1 kg darált disznócomb
20 dkg füstölt tarja
másfél kg hordós káposzta
25 dkg árpakása
kisebb fej fokhagyma
1 dl olívaolaj
só (vegyük figyelembe a tarja sósságát)
ízlés szerint bors
1 ek pirospaprika
Elkészítés:
A olívaolajon megpároljuk az összezúzott fokhagymát. Lehúzzuk az edényt a tűzről, és beletesszük a pirospaprikát. Hozzáadjuk a darálthúst, az apróra felkockázott füstölt tarját, a káposztát, valamint az előzőleg langyos vízben átmosott árpakását. Összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd visszahelyezzük az edényt a tűzre. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Fedő nélkül puhára főzzük kb 1-1.5 óra alatt. Tejföllel és puha kenyérrel kínáljuk.
Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock