2018.06.15. 16:10
2018 a kékfrankos bor éve
A 2017-es Furmint év után most egy másik őshonos magyar szőlőfajtára hívják fel a figyelmet. Az agrártárca kiadta a 77 bort bemutató Kékfrankos Borkiválóság könyvet, sőt, készült egy csokoládéválogatás is, amelynek egy-egy darabját TOP Kékfrankos borkiválósággal töltötték.
Az Agrárminisztérium immár hagyományt teremtve, a 2017-es Furmint éve után 2018-at a Kékfrankos évének nyilvánította annak érdekében, hogy felhívja a nemzetközi és a belföldi piac, illetve a fogyasztók figyelmét az egyik legfontosabb őshonos magyar szőlőfajtára – közölte a tárca pénteken az MTI-vel.
Kiss Eliza, a Nemzeti Borkiválóság Program vezetője elmondta: ebben az évben is új kiadványok, workshopok, tudományos konferenciák, valamint genetikai kutatások révén szeretnének minél többet megtudni a kékfrankos szőlőfajtáról. Kiemelt feladat, hogy megfelelő mennyiségben és minőségben álljanak rendelkezésre oltványok, ezáltal lehetőség nyíljon a kísérletezésre is.
Az eseményen Bognár Lajos országos főállatorvos hangsúlyozta: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal számára a legfontosabb borágazati feladat a magyar borok minőségi szintjének emelése. Felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon fontos megismerni az adott fajta sajátosságait, érzékszervi és analitikai paramétereit is, mely utóbbi a legkorszerűbb analitikai eszköz a NMR (mágneses rezonanciavizsgálat) bevezetésével érhető el.
Mint elmondta, természetesen a magyar hatósági adatbázis kiszélesítésével a cél a magyar borászat kincseinek – köztük a Kékfrankosnak – a védelme. A sokparaméteres elemzések segítségével ugyanis lehetőség nyílik többek között a borászati termékek termőhelyének, évjáratának és fajtájának ellenőrzésére is.
Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke kiemelte: a kiválasztott kékfrankosok népszerűsítése valamint megismertetése érdekében az agrártárca idén is kiadta a Kékfrankos Borkiválóság könyvet, amely 77 bort mutat be. A kiadvány célja a fajta eredetének, elterjedésének, egyéni karakterének a bemutatása, valamint a fajtával foglalkozó legjobb borászok, pincészetek és magas minőséget képviselő borok megismertetése a borkedvelő közönséggel.
A Kékfrankos kiválóságok Könyve 5 ezer példányban jelenik meg magyar és angol nyelven. Az idei év különlegessége egy olyan csokoládéválogatás, amelynek egy-egy darabját TOP Kékfrankos borkiválósággal töltötték. Ebből is látszik, hogy az élelmiszerágazaton belül számos szinergikus lehetőség kínálkozik az újdonságok kifejlesztésére.
Borítókép: pexels.com