Manapság már szinte mindenki hallott a kókuszzsírról, sokan azonban nem tudják, hogy ez a növényi zsiradék miben különbözik a már jól ismert olajoktól, margarinoktól. A Mindmegette kisokosából azonban minden kiderül.
A kókuszzsír 23-24 fok alatt fehér szilárd állapotú, magasabb hőmérsékleten folyékonnyá, olajjá alakul. Létezik finomított és finomítatlan formában.
A finomított, más néven szűrt kókuszzsírnak nincs illata, magas hőfokon kezelt szárított kókuszból készül.
Az egészségesebb változata a finomítatlan, szűz, aminek csodálatos kókuszillata van. Ezt friss kókuszból, alacsonyabb hőmérsékleten állítják elő.
Az extra szűz kókuszolaj préseléssel készül.
A kókuszzsír az egyetlen olyan étkezési zsír, amely nem avasodik meg, 200 fokon oxidálódik, így nem képződnek benne transz-zsírok (ami a szívnek és az ereknek a legnagyobb ellensége) sütés, főzés során. A legmagasabb laurinsav tartalmú zsír.
A laurinsav az egyik legerőteljesebb közepes láncú triglicerid, ami a kókuszolajban található. Az emberi, vagy állati testben monolauránná alakul át, egy vírus-, baktérium- és protozoaölő monogliceriddé, amelyet az emberi és állati szervezet többek közt a HIV, a herpesz, az influenza, a patogenetikus baktériumok, elpusztítására használ fel. A tanulmányok a szabad laurinsav antimikrobiális hatását kimutatták. Manapság ígéretes kutatások folynak a laurinsav HIV vírus elleni kedvező hatásának vizsgálatában, és nemrégiben indítottak egy újabb kutatást a SARS vírussal kapcsolatban is.
Kiváltható vele minden olaj, margarin, amit eddig a sütéshez, főzéshez használtunk.
Kókusz- vagy mandulatejes kávénkat egy-két kávéskanál kókuszzsírral még krémesebbé tehetjük.
Energiabomba, biztosítja fizikai és/vagy sporttevékenység közben a jobb állóképességet.
Elősegíti a pajzsmirigy egészséges működését, és enyhíti a krónikus fáradtság tüneteit.
Napi 1-2 evőkanál kókuszolaj, belsőleg fogyasztva kitűnő gomba-, baktérium- és vírusölő hatású. Betegség esetén napi 3-4 evőkanálra fel lehet emelni ezt a mennyiséget.
Segíti az emésztést azáltal, hogy felgyorsítja az anyagcserét, emiatt a fogyókúrához is tökéletes alapanyag, ráadásul nem zsírpárnává alakul, hanem az izmokban energia keletkezik belőle.
Csökkenti az édesség iránti vágyat, javítja az inzulinkiválasztást, és a glükóz felhasználását. Lelassítja a vércukorszint emelkedését és lecsökkenti a hipoglikémiás sóvárgást.
Elősegíti a különböző tápanyagok, köztük vitaminok, ásványi anyagok és aminosavak felszívódását!
Kiváló testápoló, csecsemők és kisgyermekek masszírozására is alkalmas!
Nyugtató, gyulladáscsökkentő hatású lehet akár a frissen borotvált bőrön, és nem tömíti el a pórusokat!
Egy vattakorong segítségével meg is van a sminklemosónk, ami még táplálja is a bőrünket!
A hajunk se maradjon ki: töredezett hajvégre kenve kondicionálóként is kiváló!
4-es fényvédőfaktorral rendelkezik, enyhe napvédő krémként is használhatjuk, nemcsak a leégéstől védi a bőrt, de hidratálja is azt!
Télen-nyáron kiváló ajakápoló.
Antibakteriális hatása miatt kisebb horzsolások kezelésére is alkalmas!
Borítókép: Pixabay