Zsigmond-nap

2024.05.02. 19:00

Zsigmond-nap: felelevenítették a pásztói iskola történetét

Iskolatörténeti rendezvényt tartottak csütörtökön a pásztói Zsigmond Király Általános Iskolában. Az eseményen a helyi népoktatás történetéről hallhattak a résztvevők előadást, majd egy kiállításon tekinthették meg az intézményhez köthető relikviákat és értékes dokumentumokat.

Sipos Nina Vivien

A kiállítás felidézi az intézmény múltját, sikereit

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

– Mivel iskolánk Zsigmond király nevét viseli, ezért e névnapon egy különleges rendezvénnyel készültünk. A délelőtt folyamán iskolanyakkendő-avatást tartottunk, amelyen 600 kisdiák vette részt. Csütörtökön iskolatörténeti előadással és kiállítással folytatódott az eseménysorozat – fogalmazott beszédében Szántó Marianna, a pásztói általános iskola igazgatója. Köszöntötte a jelenlévők között Farkas Attila polgármestert, az egykori diákokat, jelenkori, illetve a nyugalmazott pedagógusokat is.

Zsigmond-nap
Szántó Marianna, a pásztói általános iskola igazgatója köszöntötte a vendégeket a Zsigmond-napon
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Kiemelte: az iskola a közel 130 éves működése alatt generációk sorát nevelte fel és készítette fel arra, hogy megállják a helyüket az életben, választott foglalkozásukban és hivatásukban. Meggyőződése szerint ma is csak az értékteremtő pedagógia lehet az alapja egy olyan biztos lábakon álló iskolának, amely egyszerre képes alkalmazkodni a változó világhoz és mindeközben állandó is tud maradni. 

Pillanatképeket tekintettek meg

Ezt követően „Pillanatképek a pásztói népoktatás történetéből” címmel tartott egy színvonalas és érdekes előadást dr. Gortva János, a Zsigmond Király Általános Iskola egykori diákja, aki jelenleg az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem adjunktusa.

Dr. Hegedűs Ákos bíró, a Zsigmond Király Általános Iskola egykori diákja nyitotta meg a kiállítást
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Kiállítást nyitottak
Az iskolatörténeti bemutatót, amely a Gárdonyi épületben kapott helyet, dr. Hegedűs Ákos bíró nyitotta meg, aki szintén az általános iskola egykori tanulója. A kiállítás olyan régi, 120 éves anyakönyveket, beírási naplókat és egyéb irattári anyagokat, dokumentumokat őriz, amelyek fontos értéket képviselnek, és amiknek esszenciális a levéltári átadása, megóvása. A gyűjtemény összeállításában segédkezett Szántó Marianna igazgató, Kiss Andrea és Dobrovoczky Adrienn tanítók, valamint a tárlat anyagának átnézésében segítséget nyújtott még Gortva János egyetemi adjunktus is. 

Értékes anyagokat mutat be a kiállítás
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában