TOP Plusz

2024.05.04. 20:41

Szanda eddigi legnagyobb beruházását adták át a családi napon

Szanda önkormányzata korábban a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz programban két pályázatot is elnyert, 152 millió forint értékben. Mindkét beruházás elkészült a közelmúltban, amelyeket a szombati majálison ünnepélyesen is átadtak.

Lászlók Judit

Molnár Éva átadta ajándékba a településnek a megyei könyvtár kabalafiguráját, Filut.

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A felújított művelődési ház udvarán megrendezett majális és családi nap keretében megtartott átadó ünnepségen elsőként Tóth Tamás László, Szanda polgármestere mondott beszédet. Ebben kiemelte, hogy a TOP Plusz program által több mint 126 millió forintból megvalósult az önkormányzat épületének is otthont adó faluház és a kultúrház energetikai korszerűsítése, amely a település életében az eddigi legnagyobb beruházás volt. Emellett szintén a TOP Plusz programban elnyert 26 millió forintból létesült a Hősök terén egy buszmegálló, valamint a hozzá csatlakozó út- és járdaszakasz szilárd burkolatot kapott. Ezután köszönetet mondott a lakosoknak amiért ebben a nehéz ciklusban támogatták a munkáját, így megragadva a lehetőségeiket az alvó települést emelkedő pályára állíthatták. 

– Az elmúlt öt év fejlesztései feljogosítanak minket arra, hogy higgyünk abban, hogy a település még nagyobb ütemben fejleszthető a következő öt év ciklusa alatt. Biztosan nem ígérhetünk semmit, hiszen nehéz időszak fog előttünk állni, de azt gondolom, hogy a központi vezetés és a kormány koncepciója most egy még gyorsabb fejlődést tesz lehetővé

 – mondta a polgármester.

Tóth Tamás László, Szanda polgármestere köszönetet mondott a lakosoknak is támogatásért
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Nyugat-Nógrád közintézményeinek többsége megújult

Ezt követően Balla Mihály országgyűlési képviselő osztotta meg a gondolatait a jelenlévőkkel. Beszédében hangsúlyozta, június 9-én az önkormányzati választások mellett Európai Parlamenti választások is lesznek, amelynek során arról is döntünk, hogy a háborút vagy a békét választjuk. 

– Én a béke mellett állok, hiszen látom azt, mennyi szenvedést és bajt okoz ma a világban a háború, legyen szó Ukrajnáról, Oroszországról vagy a Közel-Keletről – mondta az országgyűlési képviselő, aki szerint mindez hatással van az országra, és a gazdasági következményei még a nógrádi településeken is okoznak nehézséget.

Balla Mihály kitért arra is, hogy mindeközben ez az időszak sikeres volt Nyugat-Nógrádban, hiszen a TOP Plusz és a Magyar Falu Program által a térség közintézményeinek 85 százaléka már megújult. Mint mondta, vannak még feladatok, azonban bízik benne, hogy Szanda továbbra is folytatja azt a fejlődést, amit az elmúlt években elindított. 

Fejlesztették a könyvtárat is
Végül Molnár Éva, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár igazgatója is szólt a jelenlévőkhöz, annak apropóján, hogy a felújított faluházban működő könyvtárat is fejlesztették az önkormányzattal közösen. Köszöntőjében kihangsúlyozta, hogy a megújult könyvtárban a könyvek mellett, játékok, babahempergők, folyóiratok, új bútorok, számítógépek és okos eszközök is jelen lesznek már. A könyvtárat pedig a jövőben is szeretnék majd továbbfejleszteni. Végül pedig átadta ajándékba a településnek a megyei könyvtár kabalafiguráját, Filut. Ezután a résztvevők átvágták a nemzeti színű szalagot, majd Simon Zoltán SC plébániaszervező diakónus és Vagyóczki József áldozópap megáldották a felújított kultúrházat és az utat is. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában