Színház

2024.05.08. 17:46

Prima díjasok összefogásával tér vissza a Valahol Európában című musical a tarjáni színházba

A szécsényi Andi Színjátszósai Társulat és a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház koprodukcióban viszi színpadra a Valahol Európában című musicalt. A darab premierje május 10-én, pénteken lesz a salgótarjáni teátrumban.

Lászlók Judit

A darab premierje május 10-én, pénteken lesz a salgótarjáni teátrumban

Forrás: Beküldött fotó

2013-ban és 2019-ben is játszották már a darabot a színházban

Garamvölgyi Andrea, a produkció rendezője, vármegyénk egyetlen gyémántokleveles gyermekszínjátszó-rendezője, és a Prima díjas Andi Színjátszósai Társulat vezetője portálunknak elmondta: a Valahol Európában című musical egy nosztalgikus darab, amit a társulat felnőtt tagjaival közösen még 2008-ban mutattak be először hatalmas sikerrel.

– A szintén Prima díjas Zenthe Ferenc Színház ezt a darabot már 2013-ban és 2019-ben is meghívta a bérletes előadásai közé, mint önálló produkció. Az előadást pedig Vastaps-díjjal is jutalmazták – mondta Garamvölgyi Andrea. Hozzátéve: – Tavaly júniusban Susán Ferenc produkciós igazgató felvetette, hogy hozzunk létre egy közös produkciót, mert igény van a zenés színházra, amire természetesen azonnal igent is mondtam. Így útjára indult a Valahol Európában megvalósítása, immár a két társulat összefogásával.

Szécsényben a tél folyamán elindultak a próbafolyamatok a szereplőkkel, aztán márciustól már közös próbákat is tartottak a salgótarjáni teátrum színművészeivel. Garamvölgyi Andrea kiemelte: nagyon örül annak, hogy hét színművész is képviselteti magát a darabban. Továbbá hangsúlyozta, hogy a társulat és a színház tagjai is hamar ráhangolódtak egymásra. A sok munka, a színház kiváló szakemberei, a szereplők remek alakításai mind hozzátettek ahhoz, hogy egy szuper kőszínházi produkció született.

Az előadáshoz ezúttal a profi feltételek is adottak

Garamvölgyi Andrea beszélt portálunknak arról is, miben lesz más a korábbiakhoz képest a mostani előadás.

– A téma és az alapvető rendezői koncepció már 2008 óta adott. A Valahol Európában történetének a középpontjában árván maradt gyermekek állnak, akik próbálják túlélni és helyüket megtalálni a második világháború szörnyűségei közepette. Korábban sokkal szűkösebb feltételeink voltak egy-egy előadás létrehozásához, ezúttal viszont egy profi színházzal karöltve megszülethetett az a zenés színházhoz illő képi- és látványvilág, amit megálmodtam az előadáshoz. A lehetőségek sokkal inkább kinyíltak és így elengedhettem a fantáziámat, mert tudtam, hogy a Zenthe Ferenc Színház szakembergárdája életre hívja az elképzeléseimet. Sok segítséget kaptam Susán Ferenctől is, akivel rengeteget ötleteltünk, mi mitől lesz még jobb.

Lesznek visszatérő és új szereplők is a darabban

Szintén érdekessége lesz a darabnak, hogy a szécsényi származású, az Andi Színjátszósai Társulat régi tagja, Pásztor Máté, még a Gór Nagy Mária Színitanoda növendékeként vállalta el 2007-ban Hosszú szerepét, és egy alkalom kivételével az elmúlt 16 évben magára is öltötte azt. Ezúttal azonban már a Zenthe Ferenc Színház színművészeként fog színpadra lépni. A teátrum részéről Szilvási Judit, Gula Péter, Albert Péter, Farkas Zoltán, P. Kerner Edit és Pető Martin részesei még a produkciónak, akik szintén nagyon sokat adtak hozzá a darabhoz ötleteikkel, munkájukkal, szakmai tudásukkal.

Garamvölgyi Andrea arra a kérdésünkre, mit jelent számára, hogy immár 16 éve időről időre igény mutatkozik a Valahol Európában című musical előadására így válaszolt: – Ez a siker a darabnak köszönhető, amit 1995-ben mutattak be először a második világháború végének ötvenedik évfordulója alkalmából. Úgy gondolom, hogy ez a magyar musicaltörténet egyik legkiemelkedőbb darabja, amelynek fókuszában a személyes kapcsolatok és az emberi viszonyok állnak, emiatt pedig a történet mindig aktuális lesz, és minden korosztályt megszólít.

A musical premierjét május 10-én, pénteken, illetve május 11-én, szombaton 19 órától tartják a Zenthe Ferenc Színházban. Majd május 13-án, hétfőn 18 órától Szécsényben, a művelődési központ színháztermében is bemutatják, utóbbira már minden jegy elkelt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában