Önkéntesség

2024.05.17. 08:15

A balassagyarmati kutyamenhely folyamatosan várja az önkénteseket

Mint arról portálunkon korábban beszámoltunk, Balassagyarmaton a Harap utca 3. számú ingatlan alatt a közelmúltban megnyílt a kutyamenhelyként is üzemelő gyepmesteri telepet, amelyet a San Lazaro Állatvédő Alapítvány működtet. A kutyamenhelyen jelenleg 70-80 ebről gondoskodik a szervezet, amely a nyitást követően felhívást tett közzé, miszerint folyamatosan várják az önkéntesek segítségét a kutyák sétáltatásához.

Lászlók Judit

Oláhné Farkas Edina nógrádsipeki önkéntes portálunknak elmondta, hogy kóbor kutyák révén két évvel ezelőtt ismerte meg Dallos Szilviát, a San Lazaro Állatvédő Alapítvány tagját, és azóta is igyekszik segíteni a szervezet tevékenységét. Néhány héttel ezelőtt például elvállalta az alapítvány Facebook-oldalának a kezelését is. Emellett, ha ideje engedi, akkor részt vesz a kutya sétáltatásokon, illetve ezen alkalmakkor segít az ebek kiadásában, valamint az etetésben és az itatásban is részt vállal. 

A kutyamenhely várja a segíteni akaró állatbarátokat
A gyarmati kutyamenhelyen visszatérő családok és fiatalok is segítik a munkát 
Fotó: Lászlók Judit / Forrás: Nool.hu

Az önkénteseknek előzetes bejelentkezésre van szüksége a kutyamenhely telefonszámán

– A kutyák sétáltatását eddig szombatonként tartottuk meg. Azonban egyéb okokból ezt most megváltoztatjuk és egyelőre hétköznap, keddtől-péntekig nyitvatartási időben 10 és 12 óra között előzetes bejelentkezés alapján a +36-30/250-2854-es telefonszámon, illetve szombaton 9 és 13 óra között várjuk az önkénteseket – mondta Oláhné Farkas Edina. Hozzátette: – Az önkéntesek viszik a menhelyi kutyák életébe a boldogságot. A hét fénypontja a kutyák számára a sétáltatás. Úgy gondolom, hogy az anyagi támogatás mellett az is hatalmas segítség, ha az időnket ajánljuk fel a menhely számára. A kennelben élő kutyák számára nagyon fontos, hogy a mozgásigényük minden nap ki legyen elégítve.

A nógrádsipeki hölgy kifejtette továbbá, hogy a sétáltatások során először beszélgetnek az önkéntessel a tapasztalatairól, majd körbevezetik a menhelyen és ezután közösen kiválasztják azt a kutyát, amit elvihet egy fél vagy akár egyórás sétára is. Majd kitért arra is, bár az önkéntesek száma változó, de vannak visszatérő családok és személyek, akik fontosnak tartják a segítségnyújtást. Sajnos, azonban általában nem jut minden alkalommal minden kutyára sor, hiszen vannak olyan ebek, akiket csak tapasztalt önkénesek vihetnek el sétálni. 

Visszatérő családok és fiatalok is segítik a munkát 

– Van két visszatérő családunk, amelynek a szülő tagjai úgy gondolom, hogy példát mutatnak a gyermekeiknek azzal, hogy a szabad idejükben önkéntes munkát vállalnak. Emellett van két fiatal önkéntesünk is, akik szintén példát mutatnak kortársaiknak. Az egyikük egy 12 éves kislány, aki imádja a kutyákat, szinte minden hétvégéjét a kutyamenhelyen tölti és mindenben segít. A másik pedig egy 17 éves lány, aki szintén rendszeresen segít a sétáltatásokban – fogalmazott Oláhné Farkas Edina, akinek elmondása szerint olyan önkénteseik is akadnak, akik azért járnak a menhelyre, mert valamilyen okból nem lehet saját kutyájuk. Így a sétáltatások mindkét fél részéről remek lehetőséget nyújtanak, hiszen a kutyák mozoghatnak, míg az önkéntes kimutathatja és megélheti a kutyák iránti szeretetét. Hangsúlyozta továbbá, nem utolsó sorban az önkéntesek potenciális örökbefogadók. Végül kitért arra is, hogy az állateledelen és az önkénteseken kívül jelenleg mire lenne még igazán szüksége az állatmenhelynek. 

Közeledik a nyári időszak, így az itatás különösen fontos az állatok számára. Ehhez pedig szükségünk lenne rögzíthető nagyobb méretű itatókra, de húsos vagy tejes ládáknak is örülnék – mondta Oláhné Farkas Edina, aki elárulta portálunknak azt is, hogy tervben van a kutyamenhelyen egy kutyafuttató és egy kamerarendszer kiépítése is a jövőben. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában