Jegyzet

2024.05.10. 09:50

Háztartási munka

Lászlók Judit

Azt hiszem, hogy a háztartási munka témája rengeteg vita tárgyát képezi és számos kérdést is felvetnek mind a mai napig. Ezzel kapcsolatban a minap olvastam egy internetes cikket, amelyben több tanulmányt és kutatást vettek alapul. Ebben példaként említik egy vállalat becsléseit, amely szerint, ha a nőknek minimálbért fizetnének a gondozási és háztartási munkáért, az évente közel 11 billió dollárral járulna hozzá a világgazdasághoz. 

A Beike Biotechnology, azonban a közelmúltban egy nagyon részletes tanulmányt készített, és felmérte a háztartási és gyerekgondozási feladatok kiszervezésének árát 80 városban, köztük Budapesten is. E szerint egy átlagos otthon maradó két gyermekes szülő havonta 200 órát, míg egy átlagos négygyerekes otthon maradó szülő havonta közel 300 órát tölt háztartási és gondozási munkával. Azután a kutatók azt is megbecsülték, hogy a világ különböző városaiban összesen mennyibe kerülne ennek a munkának az elvégzése. A tanulmány szerint Budapesten 1300 euró járhatna érte. Ugyanakkor a kutatás olyan problémákra is rávilágít, mint, hogy sokszor a nők a házimunkát teljes munkaidős állás mellett látják el, illetve a férfiakénál kevesebb a szabadidejük. 

Őszintén szólva, a témával kapcsolatban az gondolom, hogy nyilván jó lenne, ha egyszer lehetne pénzt kapni a házimunkáért, de legjobban azt a nézetet preferálom, amikor egy háztartás minden lakója kiveszi a részét a háztartási munkából. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában