Légtér

2024.05.07. 20:37

Német-holland hadgyakorlat repülőgépei körözhettek Nógrád felett

Kedden délután valósággal elözönlötték a Facebookot a Nógrád felett alacsonyan szálló katonai repülőgépekről készült fotók és videók. Hivatalos információnk egyelőre nincs, de nagy valószínűséggel egy német-holland hadgyakorlat állhat a háttérben.

Nool.hu

Kedden 16 óra körül több jelzést is kapott szerkesztőségünk arról, hogy szokatlanul alacsonyan szálló, párban repülő katonai gépek tűntek fel több település felett szerte a megyében. Hamarosan amatőr fotók és videók tucatjai kerültek fel a különböző Facebook-csoportokba.

német-holland hadgyakorlat, repülőgép
A német-holland hadgyakorlat gépeit láthattuk Nógrád több települése felett
Forrás: Olvasói fotó

A téma kapcsán megkerestük az ország légiforgalmát felügyelő és irányító HungaroControl Zrt. Kommunikációs és Kormányzati Kapcsolatok Igazgatóságát, ám egyelőre nem kaptunk választ a kérdéseinkre. Időközben a Pápai Médiacentrum Facebook-oldalán videós tudósítást közöltek egy nemzetközi katonai gyakorlatról, amelynek bázisa a Veszprém vármegyei város honvédségi repülőtere. A létesítmény a nógrádi megyehatártól mindössze 120 kilométerre található légvonalban.

A tudósításból kiderült, hogy az MH 47. Bázisrepülőtér az úgynevezett Swift Response 2024 hadgyakorlat egyik központi helyszíne. A gyakorlat keretében a gyors reagálású hadtest német és holland katonái érkeznek Magyarországra, hogy innen továbbindulva részt vegyenek a romániai ejtőernyős gyakorlaton. A beszámoló szerint a gyakorlat fő célja, hogy láthatóvá tegye a NATO külső határainál a nemzeti és a szövetségi védelmi készenlétet és képességet.

A repülőgépfotós LHPA Spotter Team képes beszámolója itt látható:

A hadgyakorlat kapcsán egyébként az MH 47. Bázisrepülőtér Facebook-oldalán figyelemfelhívó közleményt posztoltak néhány napja, ebben arra figyelmeztették a Pápa környékén élőket, hogy „többnemzeti harcászati gyakorlat miatt” megnövekedett közúti és légi forgalomra, valamint fokozott hanghatásra kell számítani május 6-tól egészen 15-ig.

Olvasóink ezekről a településekről jelezték, hogy látták az alacsonyan szálló gépeket:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában