Nool.hu videó

2024.05.08. 15:05

Felnőttként is lehet érettségizni: idén több mint harmincan vizsgáznak Salgótarjánban (videó)

Kevesen tudják, azonban Salgótarjánban is lehetőség van arra, hogy esti munkarend szerinti gimnáziumi oktatáson vegyen részt az, aki szeretne felnőttként érettségizni, és esetleges folytatná tanulmányait a felsőoktatásban.

Sipos Nina Vivien

Varga Tamás, a Balassi Bálint Gimnázium Salgótarjáni Tagintézményének vezetője portálunknak elmondta, hogy a korábbi évekhez képest idén látványosan megnövekedett a felnőttoktatásra jelentkezők száma a megyeszékhelyen.

Idén látványosan megnövekedett a felnőttoktatásra jelentkezők száma a megyeszékhelyen
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

– Az elmúlt évben tizenheten szereztek sikeresen érettségit, jelenleg pedig harmincegy érettségizőnk van, akik természetesen a klasszikus, kötelező tárgyakból vizsgáznak. Választható tárgyként most újként jelenik meg nekik a állampolgári ismeretek. Ketten például biológiából is fognak vizsgázni, míg szintén kettő felnőtt tesz emelt érettségit angol nyelvből. Azt mondhatom, hogy most egy elég széles körű korosztály tesz érettségit, a 19 évestől kezdve egészen az 50 esztendősig – tájékoztatta portálunkat a tagintézmény-vezető.

Lehet felnőttként is érettségizni

A salgótarjáni tagintézmény vezetője azt is elárulta, hogy igyekeznek lehetőséget biztosítani az általános műveltség megszerzésére, a megszakadt tanulmányok folytatására és az érettségi bizonyítvány bezsebelésére is. A cél mindenképp az, hogy az „élethosszig tartó tanulás” jegyében olyan alapműveltséghez juttassák az érettségi bizonyítvánnyal még nem rendelkező felnőtteket, amely képessé teszi őket további tanulmányokra, esetleg pályamódosításra.

– Heti két délután tanulnak a felnőttek nálunk, hétfőn és szerdán. Nekik az érettségi vizsgájuk teljesen megegyezik a nappali tagozatosokéval, illetve minden vizsgát ugyanabban az időszakban tesznek le ők is – közölte Varga Tamás, hozzátéve: – A felnőtteknek a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSZC) Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola biztosít helyet, ahol a második emeleten folyik délutánonként az oktatás.

Varga Tamás kiemelte továbbá: bárki beiratkozhat az oktatásra, aki érez egy kis affinitást arra, hogy ismét elkezdje a tanulást, továbbá betöltötte a 16. életévét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában