Életmentés

2024.05.04. 11:25

Életmentő ponttá válik a szécsényfelfalui hivatal

Életmentő ponttá válik a szécsényfelfalui hivatal. A közelmúltban a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatának köszönhetően defibrillátort nyert a helyi önkéntes tűzoltó egyesület.

Sipos Nina Vivien

Defibrillátort nyert az egyesület

Forrás: Shutterstock | Illusztráció

Kuris Tamás, a Szécsényfelfalu Községi Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület vezetője arról tájékoztatta hírportálunkat, hogy a közelmúltban a Nemzeti Együttműködési Alap által az idei évre kiírt pályázaton defibrillátort nyert a szervezet. 

 A parancsnok kifejtette, hogy amikor legelőször szembe jött vele a kiírás, akkor rögtön megkereste Keresztes Imre polgármestert, hogy ő mit gondol, érdekelné-e egy ilyen lehetőség. Mint mondta, nagyon örült neki, és támogatta is az ötletet, így az önkormányzat segítségével nyújtották be a kérelmet még 2023 őszén. Idén áprilisban értesítették az illetékeseket arról, hogy sikeresen megnyerték a készüléket, amelynek értéke egymillió forint.

– Az életmentés volt a legnagyobb motivációnk abban, hogy beszerezzük a defibrillátort, hiszen a környékünkön a többi település és falu nincs felszerelve ilyen eszközzel, ami segíthet a hirtelen szívleállás esetén 

– magyarázta Kuris Tamás. 

Gyors és magabiztos cselekvést tesz lehetővé

Az egyesület és az önkormányzat egy Zoll defibrillátort nyert meg pályázati támogatásból, amelynek jellemzője a felhasználóbarát, valós idejű audio és vizuális utasítások rendszere. Ez keresztülvezeti az életmentőt a defibrillátor használatán, és támogat minden lépésben, még a minőségi mellkaskompresszió kivitelezésében is, továbbá lehetővé teszi az életmentő gyors és magabiztos cselekvését. Mindezzel több esély lesz a bajba jutott életének megmentésére, ameddig a mentőszolgálat ki nem érkezik a történés helyszínére.

Életmentő ponttá válik a polgármesteri hivatal

– Úgy beszéltük a polgármesterrel, hogy a műszert a hivatalban, a község szívében lenne célszerű elhelyezni, mivel reggeltől délutánig mindig van valaki ott. Ennek köszönhetően lehetőség lesz arra, hogyha beütne a probléma, akkor azonnal segítsünk a bajba jutotton és elkezdjük az újraélesztést: a mellkaskompressziót és a műszer használatát, amíg a mentőszolgálat szakemberei a helyszínre nem érkeznek – hangsúlyozta Kuris Tamás.

Kiemelte: a pályázaton megnyert műszer jelenleg még nem érkezett meg Szécsényfelfaluba, azonban hamarosan bemutatják majd azt, ugyanis június elején tervezték ünnepélyesen átadni a defibrillátort. Az eseményen szeretnének elindítani egy elsősegély tanfolyamot is, amelyen megismerkedhetnek a készülék használatával a polgárőr és önkéntes tűzoltó egyesület, illetve az önkormányzat munkatársai, az óvodapedagógusok, tanárok, gyerekek és valamennyi helyi lakos.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában