Nool.hu videó

2024.05.09. 06:55

Bayer Zsolt: még soha nem volt ekkora tétje egy választásnak! (fotók, videó)

Bayer Zsolt újságíró, publicista tartott a napokban lakossági fórumot Hollókőn, a Dr. Román András Látogatóházban. Bayer Zsolt az eseményen az európai parlamenti választásokról beszélt a jelenlévőknek.

Nool.hu

A lakossági fórumon Becsó Zsolt, országgyűlési képviselője mondott köszöntőt, amelyben bemutatta Bayer Zsoltot és munkásságát a résztvevőknek, felidézve, hogy a publicista 2011-ben Madách-díjat kapott. Ezenkívül a beszédében felhívta a figyelmet arra is, hogy a június 9-i önkormányzati választások mellett az európai parlamenti választásoknak is nagy tétje van, ezért össze kell fogni. Az aktuális politikai helyzetre kitérve pedig hangsúlyozta, hogy Magyar Péter Tisza Pártjának Nógrád vármegyében mindössze kettőezer ajánlást kellett volna összegyűjtenie ahhoz, hogy vármegyei közgyűlési listát tudjanak állítani, de ezt nem tudták elérni, sőt, más vármegyékben sem.

Bayer Zsolt Hollókőben
Bayer Zsolt újságíró, publicista tartott lakossági fórumot Hollókőn
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Az embereket meghatározza az identitásuk

Ezután Bayer Zsolt vette át a szót, aki az előadását az alábbi ókori bölcsességre fűzte fel, amely többször is elhangzott: – Nehéz idők erős embereket szülnek. Az erős emberek könnyű időket hoznak el. A könnyű idők gyenge embereket szülnek és a gyenge emberek nehéz időket fognak hozni.

Az előadás első részében egy négy generációt felölelő család történetének bemutatásán keresztül rávilágított arra, hogy a jelen világunk a könnyű idők gyenge embereinek a világa, akik éppen most hozzák el nekünk a nehéz időket, amit szerinte jó lenne elkerülni. Mit mondta: gyermekként még nem értette, amikor a nagymamája azt mondta neki és az unokatestvéreinek, hogy „Drága fiaim, jó dolgotokban nem tudjátok, hogy mit csináltok”. Most azonban kezdi megérteni, hogy mit jelent mindaz, ha „valakik nem tudják, hogy jó dolgukban mit csináljanak”. Hangsúlyozta: ez ma a Nyugat és innentől kezdve válik még világosabbá, hogy mit is jelent az általa említett ókori idézet. Majd kitért arra, hogy szerinte a könnyű idők legnagyobb problémája az identitás kérdéséhez kapcsolódik.

– Egy embernek nagyon-nagyon sokféle identitása van, de kicsit mélyebben belegondolva nyugodtan kimondhatjuk, egy embernek alapvetően három olyan identitása van, amely egy egész életen át meghatározza. Az embereknek van vallási, nemzeti és nemi indentitása. Ez a három az, ami normális időkben meghatároz minden embert – fogalmazott Bayer Zsolt, akinek állítása szerint Nyugaton mára megszűnt a vallási identitás, a kereszténység pedig semmit sem jelent már. A nemzeti identitást a második világháború után kezdték el elvenni sikeresen a nyugati társadalmaktól. A nemi identitással kapcsolatban pedig megjegyezte éppen ennek az elvétele zajlik.

Bayer Zsolt szerint komolyan kell venni az európai parlamenti választásokat

Mindezen kívül beszélt az illegális migrációról, a kötelező kvótáról, illetve arról is, hogy ma Európának, ha egyáltalán van jövője valahol, akkor az Közép-és Kelet-Európában van. Kiemelte: az európai parlamenti választások tétje, hogy elbukunk-e a Nyugattal vagy túlélünk és Európát választjuk.

– Ha mi meg akarunk maradni magyarnak és európainak, akkor a mai világ legforradalmibb tettét kell, hogy vállaljuk, réginek és konzervatívnak kell maradnunk. Meg kell tudnunk őrizni az összes indentitásunkat – mondta Bayer Zsolt, aki úgy véli, hogy soha ekkora tétje nem volt még egy választásnak. Majd arra kért minden jelenlévőt, hogy vegyék ezt komolyan, mert az életünkről van szó.

A lakossági fórum végén a résztvevők a kérdéseiket is feltehették, amelyre a publicista szívesen válaszolt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában