Jegyzet

2024.05.04. 09:51

Anyák napja

A közelgő anyák napja margójára. Sipos Nina Vivien mesél, hogyan élte meg pár éve az ajándékozást.

Sipos Nina Vivien

Ugyan soha életemben nem kaptam még májusfát senkitől sem, de büszkén jelentem ki, hogy én már készítettem valakinek, aki nagyon sokat jelent számomra. Talán furcsán hangozhat ez, hiszen a hagyományok szerint a májusfát feldíszíteni egy szerelmi zálognak, egy vallomásnak és egy hivatalos kapcsolat szimbólumának is számít, amellyel régen és mind a mai napig az udvarló fiú fejezi ki gyengéd érzelmeit a szíve választottja felé. Ilyenkor a legények együtt szerezték be a fát az erdőről, amely leginkább a rege alapján „a törzsén gallyaitól megtisztított, hegyén lombos fa vagy szép növésű ág” volt. Ezután pedig az adott település szokásai szerint vagy mindenki a maga kedvesének a háza, esetleg a kapuja előtt, vagy mindenhol közösen állították fel a lányoknak.

Pár évvel ezelőtt éppen vasárnapra esett május elseje, így egyúttal az anyák napját is ünnepeltük. Tekintve, hogy semmi elfogadható ajándék ötlet nem jutott sem nekem, sem pedig a testvéremnek az eszébe, így az időhiány miatt úgy döntöttünk, hogy a legegyszerűbb az lesz, ha májusfát készítünk édesanyánknak. Színes krepp-papír-szalagokat és fonalakat dobáltunk fel az udvar közepén álló barackfára, amíg anyu elment egy kis bevásárlókörútra.

Amikor visszaért és megpillantotta a meglepetését még pár könnycseppet is elmorzsolt, annyira meghatódott, hogy egy ilyen ajándékkal kedveskedtünk neki. Anyák napja közeledtével bevillant ez az emlék, és megfordult a fejemben, hogy a vicc kedvéért idén is készítek egy májusfát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában