Megemlékezés

2024.04.28. 10:07

Futball-legendák érkeztek a gyarmati emléknapra, Détári Döme is eljött (fotók)

A magyar és a világ gasztronómiájának egyik legjelentősebb alakjára, a balassagyarmati származású Kövi Pálra emlékeztek szombaton az Ipoly-parti városban. Barátságos mérkőzésre és közönségtalálkozóra érkezett a Kövi Pál Sportközpontba Détári Lajos világválogatott labdarúgó, valamint Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó Szövetség szóvivője is.

Lukács Zsófia

Balról jobbra: Sipos Jenő, Détári Lajos, Rakonczai Imre

Forrás: Nool.hu

Fotó: Lukács Zsófia

Az Egy csipet foci – Kövi Pál Emléknap keretében egy közönségtalálkozón közelebbről is megismerhették a foci rajongók Détári Lajos világválogatott labdarúgót, majd a Balassagyarmati Közéleti Válogatott mérkőzött meg a Magyarországon élő Olasz Nemzetiségűek Csapatával. A találkozó kommentátorai Borbély Zoltán és Hetthésy Zoltán voltak, akik a mérkőzés ideje alatt Détári Lajossal is beszélgettek az Olaszországban, a Bologna, az Ancona és a Genoa csapatánál töltött éveiről. Majd a kezdőrúgás elvégzése után a futball-legenda a közönség soraiban beszélgetett és aláírókártyát osztott a rajongóknak.

Az emléknapra érkezett Sipos Jenő MLSZ szóvivő és Rakonczai Imre egykori labdarúgó is, akik szintén a közönség soraiban izgultak a csapatokért. Az olasz válogatott a 80. percben átvette a vezetést, a találkozót végül 2:3-ra az olaszok nyerték. A gyarmati csapatból Dr. Muhari Géza és Pifka Gergely lövése talált az olaszok hálójába.

Kiemelkedő teljesítményt nyújtott a gasztronómiában és a pályán is

Csach Gábor polgármester, a közéleti válogatott játékosa Kövi Pálról elmondta, hogy idén a kerek évforduló miatt is több eseményen emlékeznek meg a gasztronómia kiemelkedő alakjáról, az Erdélyi lakoma írójáról, New York leghíresebb éttermeséről. 

– Száz éve született Kövi Pál április 9-én. Napjaink gasztronómiájában is kiemelkedő szerepet tölt be, hiszen tavaly legalább négy kiadás jelent meg az Erdélyi lakoma kötetéből, amely egy szakácskönyv megtöltötte irodalmi-gasztronómiai esszékkel – ismertette Csach Gábor.

Hozzátette: Kövi Pál futball- karrierje során került Olaszországba, majd később Amerikában sodorta magával a gasztronómia világa, így esett a választás az olasz csapatra, hogy Balassagyarmatra hívjuk őket és egy barátságos mérkőzéssel tisztelegjünk Kövi Pál emléke előtt. Nem csak sporttal, hanem kulturális programokkal is emlékeznek: az est folyamán a Gansel udvarban Cserna-Szabó András íróval és filmvetítéssel elevenítik fel Kövi Pál kultuszát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában