Jegyzet

2024.02.02. 12:35

Tudásvágy

Egyre hosszabbak a nappalok, közeledik már a tavasz - Sipos Nina Vivien gondolatai a témában.

Sipos Nina Vivien

Mindig is szerettem bővíteni a tudástáramat és tájékozódni a legkülönfélébb területekről. Már egészen gyerekkoromtól kezdve hajtott egyfajta tudásszomj, hogy jobban megismerjem a világot, a környezetet, a történelmet, valamint a kultúrákat. Ez az elemi vágy, és késztetés mind a mai napig arra vezérel, hogy folytassam ezt a hobbimat és ássak minél mélyebbre egy adott témában. A legutóbb általam kutatott terület az az ősi hagyományok voltak, pontosabban a jelenleg is tartó kelta ünnepről olvastam, az imbolcról, amely február 1-től 2-án napnyugtáig tart. Szent Brigid/Brigitta napjaként is ismert, aki a költészet, a gyógyítás és kovácsmesterség istennője. 

A kora tavasz megérkezését hirdeti, hiszen a nappalok egyre hosszabbá válnak, és a növekedés első jelei kezdenek kibújni a földből. A hagyományőrzők dicsőítik, hogy a fény visszatért a földre a sötét és kemény tél után, ezért gyakran raknak nagyobb tüzeket a kemencében, készítenek és esznek különleges ételeket, jósolnak. Szokás szerint gyertyát égetnek, máglyákat raknak, ezzel jelezvén a Nap visszatértét. Az ünnep Cailleach istennőhöz is kapcsolódik, aki ilyenkor gyűjti össze a tűzifát a tél végére. A legenda úgy szól, ha ő úgy kívánja, hogy a tél tartson tovább, akkor imbolc napján az idő fényes és napos lesz, így több fát tud gyűjteni. Az emberek így megkönnyebbülnek, ha február elején rossz az idő. 

Babonás embernek tartom magam, ezért remélem esni fog az eső hamarosan. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában