Felhívás

2024.04.22. 08:49

Esős időben rendkívül óvatosan közlekedjünk! – figyelmeztetnek a nógrádi rendőrök

A hét első napján is többfelé alakulhat ki eső, záporeső. A csapadékos időjárás során a közlekedésben a csúszós utak, valamint a romló látási viszonyok is problémát okozhatnak – hívta fel a figyelmet a Nógrád vármegyei rendőrség a Facebook-oldalán.

Nagy Orsolya

Az esős időjárás a következő napokban is folytatódik, így a nagyobb mennyiségben lezúduló csapadék az érintett területeken jelentősen nehezíti a biztonságos közlekedést.

Esős időben még a közlekedés is nehezebb
Forrás: Police.hu

Éppen ezért a nógrádi rendőrök arra kérik a sofőröket, hogy mindig az időjárási-, a látási- és az útviszonyoknak megfelelően vezessék a gépjárműveiket, valamint próbáljanak meg alkalmazkodni a megváltozott útviszonyokhoz is. Hozzátették továbbá: számítani kell arra is, hogy a nagy esőzések után összefüggő vízréteg képződhet az úton, amely megakadályozza az abroncsok úthoz való tapadását.

„Ilyen időjárási körülmények között kiemelten fontos a látni és látszani elv. Esőben közlekedve elengedhetetlen a jól működő ablaktörlő és a szélvédők páramentesítése, hiszen a vizes, elpárásodott ablaküvegeken lehetetlen kilátni. Korlátozott látási viszonyok között a nappali menetjelző lámpa – az úgynevezett nappali fény – nem elegendő, a gépkocsit helyzetjelző lámpával és tompított fényszóróval kell kivilágítani”– hangsúlyozták a rendőrök.

Mint írták: a gyalogosok esős időben fordítsanak kiemelt figyelmet láthatóságukra és számítsanak arra, hogy a vizes, nedves aszfalton a hosszabb fékút miatt a járművek nehezebben tudnak megállni! Ezen túlmenően fontos továbbá az is, hogy esőben még a kinyitott esernyő is korlátozhatja a gyalogosokat a külvilág észlelésében, éppen ezért különösen körültekintően kell közlekedniük. Az úttestre való lépés előtt pedig mindig meg kell győződni arról, hogy a közeledő járművek vezetői észlelték-e a gyalogost. Érdemes továbbá többször is szétnézni és megbizonyosodni az úttesten való áthaladás veszélytelenségéről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában