Adó

2023.02.13. 12:01

Tanács a NAV-tól: ügyfélkapuval a legegyszerűbb ellenőrizni az szja-bevallást

Március 15-étől KAÜ-azonosítóval már megnézhető az adóbevallási tervezet – emlékeztet hétfői közleményében a NAV.

Nool

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal idén is automatikusan, külön kérés nélkül elkészíti azok szja-bevallási tervezetét, akikről munkáltatói, kifizetői adattal rendelkezik – hívta fel az adózók figyelmét hétfőn Gáspárné Pál Erika, a NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatóságának szakértője. Közölte: március 15-étől KAÜ-azonosítóval már megnézhető az adóbevallási tervezet, ez pedig azok számára is elérhető, akik csak most regisztrálnak az Ügyfélkapun.

– Aki mégis ragaszkodik a hagyományos megoldáshoz, az idén is kérheti a NAV-tól szja-bevallási tervezetének postázását – tette hozzá a szakértő. Emlékeztetett ugyanakkor arra is, hogy KAÜ-azonosítót (ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány, telefonos azonosítás, arcképes azonosítás) igényelni legegyszerűbben bármelyik okmányirodában, kormányablakban lehet, de előzetes időpontfoglalással a főbb NAV-ügyfélszolgálatokon is elérhető ez a szolgáltatás. Az azonosítóval március 15-étől bárki megnézheti a saját adóbevallási tervezetét az eSZJA-oldalon.

Akinek nincs ilyen azonosítója, március 16-áig adóazonosító jele és születési dátuma megadásával többféle módon is kérheti a tervezet postázását. Megteheti sms-ben (a 06-30/344-4304-es telefonszámon), a NAV oldalán elérhető webűrlapon, levélben, a BEVTERVK formanyomtatványon, telefonon a 1819-es hívószámon, valamint személyesen az ügyfélszolgálatokon is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!