Jó hír

2024.05.06. 13:44

Szerdától megint olcsóbb lesz a benzin és a dízel

Az árcsökkenés mögött a kormány határozott kérésén kívül az olajpiacokon történt áresés és forint erősödése áll.

MW

A MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. egyik fővárosi üzemanyagtöltő állomása

Forrás: MTVA Bizományosi

Fotó: Róka László

Kitart a múlt heti lendület és ezen a héten is esik az üzemanyag ára Magyarországon – derült ki a Holtankoljak.hu friss adatközléséből.

Az üzemanyagár-figyelő blog szeint ugyanis szerdától a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is tovább csökken – írja a Világgazdaság.

A benzin bruttó 5 forinttal, míg a gázolaj bruttó 4 forinttal fog kevesebbe kerülni.

Így az alábbi átlagárakkal számolhatnak a járműtulajdonosok a hét közepétől:

  • 95-ös benzin – 624 Ft/liter,
  • gázolaj – 612 Ft/liter.

Jelenleg ugyanez 629 és 616 forint. 

Mennyivel drágább tankolni most, mint tavaly?

Ugyanakkor a jellemző kiskereskedelmi árak ettől néhány forinttal alacsonyabbak: a benzin 624–627, a dízel pedig 610–613 forintért kapható. Vagyis arra lehet számítani, hogy szerdától a legjellemzőbb kiskereskedelmi árak a töltőállomásokon a benzin esetében 620, a dízelnél pedig 608 forint körül alakulhatnak.

Az elmúlt hetekben rendkívüli üzemanyagár-csökkentésnek lehetünk tanúi Magyarországon. Április 17-én a 95-ös benzin átlagára 650 forint per liter, a gázolajé pedig 647 forint. Szűk három hét leforgása alatt tehát a benzin átlagára 26 forintot zuhant, a dízelnél pedig 35 forintos literenkénti csökkenés állt be. Ezzel együtt is azonban az idén eddig, tehát januártól mostanáig nagykereskedelmi szinten a literenkénti benzinár 94, a dízelár pedig 46 forinttal nőtt, jóllehet ebből 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva 53 és 5 forint plusz figyelhető meg a benzinnél, illetve a dízelnél. A 40–100 forint körüli literenkénti drágulás után egy átlagos, 50 literes tankolás 2000–5000 forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben.

Miért esik az üzemanyag ára?

A kérdésre adott válasz kétirányú. Egyfelől az utóbbi napokban masszív árcsökkenés történt az olajpiacokon. A Brent egyezése hétfőn délelőtt 83 dollár magasságában tartózkodik, ami egy héten belül 5 százalékos mínusz. Utoljára két hónappal ezelőtt láthattunk ilyen alacsony szinteket. Ráadásul a forint is erősödött a dollárhoz képest, méghozzá majdnem öt forinttal heti bázison, és most 361 forint környékén alakul az átváltás.

Vagyis elmondható, hogy a magyar üzemanyag-kereskedők fölött szerencsés a csillagzat, és úgy tudnak árat csökkenteni, hogy jó eséllyel nem a saját árrésük bánja, hanem szimplán a költségeik mérséklődtek a világpiaci folyamatok eredményeként.

Ugyanakkor a magyar kormány másfél hete világossá tette a számukra, hogy elvárja tőlük az önkéntes üzemanyagár-csökkentést, különben kemény eszközökkel fog beavatkozni az üzemanyagpiacon. 

A kabinet elvárása, hogy a magyar üzemanyag ára a szomszédos országok átlagárát ne haladja meg. Az üzemanyag-kereskedők komolyan vették a kormány nyilatkozatát és látványos árkorrekcióba kezdtek. Hogy ez mire lesz elég, az hamarosan eldől, az e heti kormányülésen ugyanis tárgyalják a kérdést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!